ASCUȚIREA CUȚITELOR CU PIETRE CERAMICE CHROMA – INSTRUCȚIUNI DE ASCUTIRE

 

Cel mai bun cuțit de bucătar, dacă nu este ascuțit, nu va mai funcționa in mod corespunzător.

Cuțitele noastre sunt fabricate din otel special si au tipica tăietura in V sau „tăietură japoneză”. Acest lucru face aceste cuțite sa fie mult mai ascuțite decât cuțitele de bucătărie convenționale și, de asemenea, își păstrează claritatea mult mai mult timp. Chiar și cele mai bune cuțite își pierd o parte din claritate în timp. Prin urmare, ar trebui sa vă ascuțiți în mod regulat cuțitele cu o piatră înainte de a-și pierde claritatea. Vă rugăm să nu utilizați pietre normale de ascuțit, acestea ar distruge muchia de tăiere.

Pietrele  sintetice găsesc utilizatori din ce in ce mai entuziaști datorita performantelor excelente de ascuțire și sunt recomandate pentru utilizare la cuțite cu taiere in forma literei  V. Transparenta  realizabilă depinde, de asemenea, de structura cristalină a otelului lamei, de geometria tăierii (unghiul de ascuțire), și nu în ultimul rând, de priceperea ascuțitorului. O descriere cuprinzătoare a diferitelor metode ar depăși domeniul de aplicare. Puteți vizualiza în detaliu procesul de ascuțire sub instrucțiunile noastre in video-ul : www.kochmesser.de/video-anleitung-messer-schleifen.html

 

Aproape toate seriile de cuțite de la Chroma au tăișul tradițional plat japonez in forma literei V și prin urmare, pot fi ușor ascuțite sau reascuțite cu o piatră. Acest lucru nu numai ca face cuțitul (din nou) foarte ascuțit, ci și își menține funcția / claritatea pentru o lungă perioadă.

La fel ca în toate activitățile manuale, același lucru se aplica si pentru ascuțire: numai exercițiul te face Maestru!

 

Cum funcționează pietrele de ascuțit:

Pietrele sunt înmuiate timp de 5-10 minute înainte de utilizare, dar pot fi, de asemenea, depozitate permanent în apă. Granulatul abraziv este format din oxizi metalici, carburi și nitriți de înaltă puritate chimica, care sunt incorporați într-o matrice ceramică sau sintetică. Datorita legăturii relativ moi si a structurii cu pori deschiși a pietrelor, așa-numitele particule de ascuțire sunt expuse constant în timpul procesului de măcinare, obținându-se astfel performanțe optime de ascuțire.

Șlefuirea umedă sau uscata:

Oțelurile aliate  nu trebuie să se încălzească în timpul măcinării. De la aproximativ 650 ° C, structura se schimbă și întărirea inițiala se pierde. Dar chiar și la temperaturi semnificativ mai scăzute (de la 150 ° C), la care lama însăși se simte adesea doar călduța, durata de viată a lamei se poate deteriora semnificativ. Riscul de supraîncălzire creste odată cu duritatea și conținutul de carbon al otelului. Prin urmare, chiar și mașina de spălat vase poate reduce semnificativ performanța de tăiere a cuțitelor valoroase de bucătar. Chiar si sistemele de ascuțire „strălucitoare” care se găsesc uneori în magazinele de bricolaj sau altele similare nu sunt recomandate pentru cuțitele de bucătar ascuțite cu tăietura in V.

Prin urmare, recomandăm ascuțirea cuțitelor cu pietrele de ascuțit manual, precum și întreținerea și curățarea manuală a cuțitelor. Oțelurile aliate nu trebuie utilizate pentru cuțite in forma de V foarte ascuțite, iar cuțitele nu trebuie introduse niciodată în mașina de spălat vase. Se recomanda curățarea cu apa fierbinte imediat după utilizare.

Pietre dure sau moi?

 

Cu cât pietrele de măcinat sunt mai moi, cu atât acestea se ascut mai eficient, deoarece particulele proaspete de ascuțire sunt eliberate continuu printr-o legătură slaba. Din acest motiv, pietrele de ascuțit  cu pori deschiși, de exemplu, funcționează mult mai repede decât o piatră naturală tare, bine cunoscută, cum ar fi piatra Arkansas.

De regulă, cu cât este mai dur oțelul – cu atât piatra ar trebui să fie mai moale.

Granulația pietrelor:

Cu cât otelul este mai dur, cu atât este mai puțin uzată marginea de tăiere, cu condiția să nu lucrați cu aceste cuțite pe un os sau să încercați să tăiați ceva înghețat, ceea ce poate provoca ruperea lamei relativ rapid. Dar există și limite ale durității oțelului care poate limita funcția acestuia. Regula este: cu cât otelul este mai dur, cu atât este mai fragil. Cerințele pentru o lama bună din oțel sunt, prin urmare, nu numai o duritate excepționala, ci și o elasticitate a oțelului.

Lamele japoneze foarte dure din gama CHROMA pot fi ascuțite relativ rapid și ușor de mână datorită tăieturii  lor tradiționale japoneze în V. În mod normal, o ascuțire ușoară este suficientă atunci când claritatea tăieturii scade.

Pietrele cu o dimensiune a bobului de 240 sunt utilizate pentru scalarea (modelarea aspra, șlefuirea canelurilor sau așchierii) abraziunea mai mare a materialului si prin urmare, numai pentru mâinile experimentate, mărimea granulelor 800 – 1000 ca baza pentru șlefuire si ascuțire, mărimea bobului 3000 – 8000 pentru lustruire fina.

Marginea de tăiere devine mai ascuțita, cu cat este mai fină piatra de șlefuire utilizată.

Pietrele marca CHROMA includ 14 modele diferite cu toate dimensiunile și granulele necesare pentru fiecare scop, începând cu 200 pana la 12000.

 

Pentru șlefuirea optimă, se folosesc diferite dimensiuni ale granulelor, de la granule medii pentru întreținerea regulată până la cele mai fine boabe pentru lustruire.

 

Sfat: Nu lăsați niciodată cuțitele să devină complet tocite – ascuțiți-le in prealabil! Decât să înlocuiți cuțitul mai bine ați cumpăra o piatră bună.

 

Instrucțiuni detaliate de ascuțire pentru pietre de ascuțit CHROMA:

 

 1. Așezați piatra complet acoperită într-un recipient umplut cu apă, aproximativ 15 minute, până când este îmbibata cu apă. Piatra ar trebui să fie întotdeauna umedă in timp ce este ascuțit cuțitul; ocazional poate fi stropit cu apa. Apa acționează ca un lubrifiant pe piatra.
 2. Cuțitul ar trebui să fie la un unghi de 10-20 de grade fața de piatra grea (oferim si ajutoare pentru ascuțire). Apoi, cuțitul este tras peste piatră, adică împins înainte și înapoi cu o presiune ușoara.
 3.   În timpul procesului de ascuțire, se creează o pulbere care permite procesul de măcinare, similar cu o spumă de săpun la spălarea mâinilor.
 4. Cuțitele ascuțite pe o parte sunt ascuțite 80% în fața și 20% în spate. 70% ascuțit pe ambele parți în fața și 30% în spate. Unde partea din fața este dreaptă pentru dreptaci și partea din spate stânga pentru stângaci.
 5. După procesul de ascuțire, clătiți bine cuțitul cu apa călduță și uscați-l.

 

Sfaturi privind întreținerea cuțitelor:

–         Ca orice cuțit bun, cuțitele ce au tăișul sub forma literei  V nu se spăla niciodată în mașina de spălat vase, deoarece sărurile agresive ataca otelul și se poate forma rugina.

–         Nu lăsați cuțitele în chiuvetă, spălați-le cu apă călduța și uscați-le după fiecare utilizare.

 

Testul roșiilor

Chiar și la cel mai bun și mai scump cuțit, claritatea se pierde în timp.

Un mod de a vedea cât de ascuțit este cuțitul este testul roșiilor. Pentru a face acest lucru, așezați cuțitul cu muchia de tăiere pe o roșie, țineți cuțitul cât mai liber posibil și apoi trageți-l ușor peste roșie fără nici o presiune.

Un cuțit încă ascuțit va tăia pielea roșiei fără niciun efort.

Dacă cuțitul dvs. nu trece testul de roșii, cuțitul trebuie ascuțit.

 

Întrebări frecvente

 1. Când ar trebui sa-mi ascut cuțitele?

Ar trebui să aveți grijă în mod regulat de lame prin șlefuirea lor cu piatra, pentru a evita efectiv tocirea lamelor până la punctul în care nu mai puteți efectua testul de roșii.

 1. Cuțitele mele se tocesc foarte repede, de ce?

Încercați să tăiați cu mai putină presiune. Tăierea este o mișcare care curge, înainte și înapoi – care nu împinge.

 1. Piatra trebuie să fie întotdeauna în apă?

Nu, cel mai bine este să înmuiați piatra în apă doar 10-15 minute când este nevoie. După ascuțire, trebuie să curățați bine piatra și să o lăsați să se usuce la aer.

 1. Cum funcționează o astfel de piatră?

Particulele abrazive obișnuite sunt lipite împreuna pentru a face o piatră bună. Udarea face ca adezivul să se umfle și atunci când vă treceți lama peste ea, eliberați aceste particule ascuțite din piatra.

 1. Cum recunosc o piatră buna?

Din exterior, toate arată bine. O piatră buna ascute cuțitul foarte repede. Dacă piatra nu este bună rezultatele vor fi nesatisfăcătoare.

 1. Pot fi ascuțite și alte cuțite, în afara de lamele japoneze „V-Schliff”?

Piatra nu este o piatră minune, nu puteți transforma un cuțit simplu într-un cuțit bun. Cerințele de bază pentru un cuțit bun – o lamă de oțel bună și o tăiere bună – trebuie să fie prezente.

 1. Pot vedea șlefuirea undeva?

Deoarece considerăm că acest subiect este foarte important, demonstrăm in repetate rânduri ascuțirea lamelor noastre de către dealerii noștri specialiști. Dealerii noștri au de obicei o piatră pentru a demonstra cum se macină(ascute). Vă prezentăm, de asemenea, un videoclip de ascuțire pe această pagină.

 1. Pot face ceva greșit?

Nu chiar. Este posibil să aveți o mică dificultate în obținerea clarității reale de la primele încercări. A face fața cuțitului necesită ceva efort și puțină practică, dar după câteva mișcări devine o șlefuire ușoara și plăcută.

Nu devii imediat un maestru în ascuțire, deoarece în orice activitate, practica este necesară. Dar chiar și la început obțineți rezultate bune. Dacă nu obțineți rezultate bune, repetați șlefuirea timp de trei zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *